W encyklopedii o żywieniu sportowców
Nadrzędnym zdaniem w planowaniu jadłospisu jest ustalenie równowagi pomiędzy energią przyjmowaną, a wydatkowaną. Utrzymanie tego bilansu jest warunkiem rozwoju fizycznego, zdrowia i aktywności zawodowej człowieka. Odstępstwo od tej równowagi, utrzymujące się w dłuższym czasie może doprowadzić do wycieńczenia organizmu lub do nadwagi i otyłości. Najprostszą metodą kontroli równowagi energetycznej jest codzienne ważenie się na czczo.
Dobowy wydatek energetyczny (całkowita przemiana materii - CMP) to składowa:
podstawowej przemiany energii,
swoiście dynamicznego działania pokarmu,
wydatków energetycznych związanych z wykonywaniem codziennych czynności.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Żywienie_sportowców
Podział odżywek białkowych
Odżywki białkowe można podzielić na trzy duże grupy, wskazujące na ich pochodzenie. I kolejno mamy na rynku białka roślinne, z pszenicy, ryżu, czy sojowe. Kolejne są białka serwetkowa (mleczne) oraz zwierzęce niemleczne. Każdy z tych typów ma swoje właściwości, wchłanialność oraz inne ważne dla sportowców parametry.
Izolat serwatki jest najlepszy jako po treningów, ponieważ szybko się wchłania i dobrze odżywia nasze mięśnie po wysiłku fizycznym. Co ciekawe najgorzej przyswajalne są izolaty białka wołowego. To jaka odżywkę będziecie stosować, zależy od waszych potrzeb na dodatkowe białko w diecie, pamiętając, ze to właśnie w diecie powinno być tego białka wystarczająco.
Czy sportowiec musi mieć inna dietę?
Dieta sportowca sporo różni się od tej codziennej, standardowej diety zalecanej dla przeciętnego człowieka, główną różnicą są oczywiście kalorie dostarczone do organizmu.
Przeciętna dieta dla dorosłego, ważącego 80-90 kg mężczyzny to 2000 kcal, diety sportowe mogą mieć nawet 4000-5000 kcal. Długie stosowanie takiej diety może być szkodliwe, więc warto zasięgnąć porady dietetyka i stale kontrolować stan swojego zdrowia, zwłaszcza nerek i wątroby. To samo tyczy się przy stosowaniu dodatkowych suplementów diety takich jak aminokwasy, białka czy kreatyny.