Kulturystyka - Wikipedia
Kulturystyka ? amatorska lub zawodowa dyscyplina sportu. Polega na kształtowaniu sylwetki ciała poprzez hipertrofię mięśni szkieletowych w wyniku ćwiczeń fizycznych wykonywanych z obciążeniem; z jednoczesnym maksymalnie możliwym zredukowaniem tkanki tłuszczowej podskórnej w celu lepszego uwidocznienia mięśni.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kulturystyka
O podziale suplementów w Wikipedii
Płynne suplementy ? składają się głównie z węglowodanów (50-70 %), białka (20 %), czasem z niską zawartością tłuszczu. Wzbogacane witaminami i składnikami mineralnymi. Rozcieńczane wodą lub mlekiem.
Sportowe batony ? Dostępne w sklepach dla sportowców. Najczęściej zawierają duże ilości białka i/lub węglowodanów, niekiedy z dodatkiem tłuszczy. Wzbogacane witaminami i składnikami mineralnymi. Stosowane jako przekąska między posiłkami, posiłek przed treningiem, uzupełnienie strat po wysiłku. Jeżeli w składzie występuje L-karnityna, chrom lub wyciąg z garcynia Cambogia, pomagają spalać tkankę tłuszczową, redukować masę ciała oraz zmniejszają apetyt4.
Żele węglowodanowe ? składają się głównie z węglowodanów (60-70 %), oraz nieznacznych ilości białka i tłuszczu w opakowaniu do wyciskania. Z dodatkiem BCAA, antyoksydantów, kofeiny, L-karnityny, minerałów4.
Sportowe drinki ? płyny wysoko węglowodanowe, uzupełniające zużycie glukozy podczas wysiłku oraz gaszące pragnienie. Uzupełniają straty jonów sodowych, dzięki czemu zapobiegają odwodnieniu w wyniku pocenia organizmu. Zawartość składników mineralnych wpływa pozytywnie na pracę mięśni.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Suplement_(kulturystyka)#Suplementy_dla_sportowc.C3.B3w_ze_wzgl.C4.99du_na_posta.C4.87
Właściwości białka
Stosowanie białka przez sportowców jest bardzo dobrym sposobem na wspomaganie organizmu podczas uprawiania sportu wyczynowego i przechodzenia przez ciężkie treningi. Dzięki stosowaniu białka mięśnie są szybciej regenerowane i dobrze przygotowane do kolejnego wysiłku, a sam sportowiec nie jest tak zmęczony po odbytym przez siebie treningu.
Widać więc, że wykorzystanie przez sportowców właściwości białek może im bardzo pomóc w nabieraniu coraz większej masy mięśniowej. Wobec tego warto dowiadywać się o to, jaka dieta białkowa może się okazać najbardziej zdrowa, a tym samym najlepsza. Trzeba bowiem pamiętać, że powinna być ona dostosowywana do tego, jak bardzo wysiłkowy trening jest aktualnie odbywany.