Z encyklopedii- o superfood
ie ma jednej definicji charakteryzującej superfood. Słownik Oxford English opisuje superfood jako "żywność bogatą w składniki odżywcze uważane za szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia", natomiast słownik Merriam-Webster pomija wszelkie odniesienia do zdrowia i definiuje je jako "super składnik odżywczy żywności, pochodzący z witamin, minerałów, błonnika, przeciwutleniaczy i / lub składniki odżywcze". Aby produkt mógł być nazwany superfood powinien zawierać składnik, który ma szczególne właściwości zdrowotne, potwierdzone naukowo.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood
Wchłanianie witamin
Ilość składników w suplementach diety może być niebotycznie duża, jednak niestety takie preparaty mają często bardzo niską wchłanialność i nie uzupełniają naszego zapotrzebowania na mikro i makro elementy. Te najtrudniej przyswajalne minerały powinniśmy zapewnić sobie w diecie, w posiłkach spożywanych dodatkowo w razie potrzeby.
Kostka gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao dostarczy nam niezbędnego dla naszego układu nerwowego magnezu. Pietruszka dodana do sałatki czy na młode ziemniaczki doskonale uzupełni niedobory witaminy C. Takich małych dodatków jest sporo i bez problemu można sobie odpowiednio wcześnie zaaplikować dawkę naturalnych witamin, które wchłaniają się dużo lepiej niż te w tabletkach.
O super food
O dobrych właściwościach pokarmów typu superfood rozpisuje się coraz więcej znanych lekarzy, dietetyków, oraz fanów tego typu jedzenia. Coraz lista tych produktów powiększa się o kolejne pozycje wraz z przybliżonym opisem ich działania. Najpopularniejszym super jedzeniem jest chyba miód. Ta produkowania przez pszczoły ciecz jest źródłem wielu istotnych składników, a jako, że jest produktem zawierającym dużo cukrów, to ma prawie nieskończona datę przydatności do spożycia.
Lista super-jedzenia jest dość długa i nikt jeszcze jej nie usystematyzował, a to ze względu na coraz to nowe odkrycia działania poszczególnych produktów żywieniowych. Dla fanów czekolady: ziarno kakaowca również jest uznawane za superfood, ze względu na bogactwo minerałów, a zwłaszcza magnezu, który jest bardzo łatwo przyswajalny.