Brak higieny i złe jedzenie?
Mrożone czy odgrzewane jedzenie rodem z Kitchen Nighrmares to niestety brutalna prawda, również w Polskich lokalach. Właściciele restauracji często umywają ręce, a jakość jedzenia mówi sama za siebie.
Niestety pod względami sanitarnymi też kolorowo nie jest, co można było zobaczyć w programie telewizyjnym, emitowanym w Polsce. Trzymanie nieugotowanego i surowego mięsa razem z gotowym, pleśń, grzyb i brud.
Oczywiście są to przypadki i nie należy przyjmować ich za regułę, ale warto zasięgnąć wiedzy i sprawdzić opinie lokalu zanim do niego pójdziemy.
Sushi, pad thai czy risotto- bez problemu zjemy to na mieście.
Rozmaitość lokali pojawiających się na polskim rynku jest coraz większa, co cieszy, szczególnie ludzi lubiących spróbować trochę kuchni innej niż Polska. Restauracje greckie, włoskie czy azjatyckie są już chyba w każdym mieście.
Kiedyś jedynie największe miasta miały sushi bar'y, teraz sushi przyzwoitej jakości możemy dostać niemal wszędzie, również w centrach handlowych. Nasz kraj zaczyna otwierać się na wpływy kulinarne z różnych stron świata. W naszych domach coraz częściej gości kuchnia włoska lub śródziemnomorska. Nic tylko korzystać z życia i jeść ;)
Czy fast food= trash food?
Fast food (z ang. dosłownie szybka żywność) ? rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu, na ogół taniego. Zwykle posiada ono wysoką wartość kaloryczną ? zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji ? błonnika, witamin i minerałów. Przeciwnicy tego typu odżywiania uważają, że regularne spożywanie produktów fast food prowadzi do chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, choroby nowotworowe, miażdżyca, choroby serca i wątroby. Współcześnie oblicze fast foodu zaczyna się zmieniać i coraz częściej zaliczane są do niego serwowane na poczekaniu sałatki.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Fast_food