Jak wyglądała kulturystyka
Kulturystyka...wywodzi się z ćwiczeń treningowych siłaczy i zapaśników z drugiej połowy XIX wieku. Za prekursora nowoczesnej kulturystyki uważa się niemieckiego siłacza Eugena Sandowa, który występował z pokazami cyrkowymi w różnych krajach na przełomie XIX i XX wieku. Kulturystyka jako dyscyplina sportowa wyodrębniła się pod koniec lat 40. w USA za sprawą braci Bena i Joe Weiderów, którzy w 1946 założyli IFBB. Jednym z najsłynniejszych kulturystów jest Arnold Schwarzenegger, który zdobył 7 tytułów Mr. Olympia (1970-1975 i 1980) i 5 tytułów Mister Universe. Wielokrotnie zdobywał też nagrody w konkursach Mister World, Mister International czy Mister Europe.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kulturystyka#Historia
Odżywki białkowe
Najpopularniejszym rodzajem odżywek są odżywki białkowe. Jak sama nazwa wskazuje zawierają one białka (aminokwasy) i substancje w mniejszym lub większym stopniu wpływające na wzrost masy mięśniowej i spalanie tłuszczu.
Dodatkowo warto korzystać z suplementów uzupełniających białka, ale też inne substancje. Glutamina, która wspomaga działanie białek przy budowie mięśni, zwiększa naszą wytrzymałość oraz przyspiesza regenerację mięśni po intensywnym wysiłku. Daje jeszcze sporo innych pozytywnych efektów dla naszego zdrowia. Według najnowszych badań wspomaga również działanie mózgu. Czyżby suplement dla studentów? ;)
O super jedzeniu
Superfood czyli super żywność to temat powracający każdego sezonu. Jest to to grupa produktów zawierająca najważniejsze dla organizmu substancje w dużej ilości.
Tyle tytułem wstępu. Dietetycy od lat próbują stworzyć pełną listę naturalnych i nieprzetworzonych produktów, które spełniają warunki do bycia ?superfood?. Do tej grupy z pewnością można zaliczyć takie produkty jak: czosnek, brokuły, masło orzechowe, ryby morskie itp.
Lista jest bardzo długa i nie sposób całej tutaj przytoczyć. Każdy z tych produktów ma swoje unikalne i nieocenione właściwości i korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
O diecie przy trenowaniu
Właściwa dieta w treningu- podstawa, powie prawie każdy trener i dietetyk. Nie bez powodu osoby trenujące układają sobie specjalną dietę dopasowaną pod ich trening i ciało.
Brak dobrze dobranej diety może ograniczyć wzrost masy mięśniowej albo niepozwala na spalenie tłuszczu. Co jeść, żeby tego uniknąć? Bardzo dużo zależy od rodzaju wykonywanych ćwiczeń, ich częstotliwości oraz samego organizmu.
Przy treningu nastawionym na wzrost masy mięśniowej powinniśmy jeść zwiększoną ilość białek w pokarmach, słynne już 'stejki' i sporo węglowodanów. Nie można też pominąć warzyw, które zawierają niezbędne mikro i makro elementy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.